Sunday, November 16, 2008

Selamat Pengantin Baru

Entri ini ditujukan khas kepada kakak saya yang tercinta,Nadia Azura Binti Mohd Nudri@Kak Ya yang telah selamat melangsungkan perkahwinan dengan pilihannya,Mohd Nazimuddin Bin Basir pada tanggal 16 November 2008 bertempat di rumah saya di Teluk Intan.

Untuk pengetahuan rakan-rakan pembaca sekalian,kakak saya kini bertugas sebagai Penolong Pengarah di Bahagian Saraan dan Pencen,Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Putrajaya,manakala abang ipar saya bekerja sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) di sebuah syarikat produk berasaskan herba di Jalan Medan Tunku,Kuala Lumpur.

Insya Allah,pada 22 November 2008 yang akan datang,keluarga saya pula yang akan bertandang ke rumah pengantin lelaki di Taman Permata,Ulu Klang,Selangor untuk majlis yang sama di pihak lelaki.

Berikut,adalah gambar-gambar yang sempat dirakamkan pada majlis akad nikah dan perkahwinan ini.Insya Allah dalam entri yang akan datang,saya akan cuba masukkan lebih banyak gambar dan rakaman yang diambil(oleh jurugambar-jurugambar khas) dalam majlis ini untuk tatapan pembaca sekalian.Nota-Mohon maaf atas kualiti kurang memuaskan gambar yang diambil dalam entri kali ini.

Mekap-Akad Nikah


Sebelum mula majlis-Akad Nikah


Kadi menerangkan tertib-tertib perkahwinan-Akad Nikah


Gambar Keluarga-Majlis Perkahwinan
Ke Seberang Takir membeli cermin
Beli ikan dimasak gulai
Cinta berakhir di jinjing pelamin
Sama segak kedua mempelai

Dari Johor kekuala Kedah
Dagang merantau beratus batu
Surat sudah, SMS pun sudah
Sudah kawin masih begitu

Kain sekayu itulah ukurannya
Kain songket berbenang emas
Berbaju Melayu sama segaknya
Berdandan berlokek berselendang emas

Pokok pulai tidak berduri
Di buat bumbung luas melebar
Dua mempelai berseri-seri
Dua jantung berdebar-debar

Seronok mengadap beramai-ramai
Masing-masing dengan lakunya
Jemput pengantin makan berdamai
Semoga bahagia selama-lamanya


Akhir kata,Selamat Pengantin Baru kepada Kak Ya dan Bro Nazim.Mudah-mudahan ikatan perkahwinan ini berkekalan hingga akhir hayat,Insya Allah.

No comments: