Saturday, April 10, 2010

Alkisah D90

Actually dari awal taun yg dulu, aku mmang dh terpikir nak mnukar kamera baru. Bukan sebab D60 aku yg lame dlu xbape bagus, tpi since skills yg dah ade smakin mantap dari hari ke hari so, I need a camera that has much more features. Lgpun, dari last year aku dh start saving nk beli kmera baru ni. Body je pun cukup r since aku dh ade 3 butir lens dn sbutir flash. So target aku ni is in the 2nd sem this year. And it's either D90 or D300. Ade orang tnye, knape ko x gne kamera Canon? So aku jawab balik, "...................................." .Hahaha.

Bbalik pada citer tadi, slalu gak aku usha kat Trademe sal price utk body cam ni. Then I realised that dh xbnyak D300 yg jual since Nikon dh stop producing this model. So ade yg 2nd hand nye je r. Shutter count tah bape bnyak xtau. Yg ade just D300s n D90 je. So I'm left with only one choice, D90. Target as usual, nex sem mesti dapat at least body cam tuh.

But everything is changed within last week. Member aku kate price utk D90 + lens kit dye dh drop dramatically since Nikon wants to launch the new model n successor of D90 ; D90s (kate dye la). Aku pn bkak r trademe as usual. Mmg harga dh turun pun. Kalo last year, D90 ni + lens ade kot dlm $2k++, now dh jatuh dlm $1.6-$1.8k cmtuh. Body lak dlm $1.2k. So, aku trus changed plan n wanna buy this cam as soon as possible.

N Alhamdulillah, time aku tngah wat lab report aku bkak jap trademe n finally found this seller, yg jual D90 + lens + accessories lain just for $1.5k !!! Terus aku "buy now". Haha. Lgpun cam tu dh ade kt NZ, xmcm seller lain yg kne order dlu dari Jepun etc so cepat je aku dapat, within 5 days (Supposed dlm 3 hari, tp since ade cuti Easter ni sume kdai n pjabat pos tutup so lmbat sket r).

And here it is,

So as usual before I put a feedback to the seller on Trademe, I bring that camera for a testing. Around Massey je r. Check shutter count; all good.

Massey Gateway
First HDR picture yg aku amek gne cam baru ni.


Then, pe lak nasib D60 aku yg lame ni? Actually, sebelum aku beli D90 ni, aku de tnye dgn sorang postgrad ni whether dye nk beli or not my old D60 ni. Dye kate dye xde duit so far so jual lah dulu kt sesape yg berminat. And alhamdulillah, pagi Jumaat ni terjual lah sudah kamera yg dah banyak berjasa kat aku ni kepada member se-course aku, SITI FAIRUZ SALLEHUDDIN. Hahaha. Jage leklok kamera tuh. Aku sayang kot mende tuh. Huhu.Ye r, dh dkat staun aku pgang kamera tuh.

Alhamdulillah sekali lagi, tahap financial aku selepas pembelian kamera ni masih lagi terkawal. Bnyak orang tnye aku, xabes duit ke ko bli mnde2 ni? Of course r abes, tp kne pndai saving r.Planning kne betul2 n u hve to follow that plan. So far alhamdulillah, xde lagi duit aku short n aku dapat survive sepanjang aku stadi kat overseas ni.

P/S: Few more days before the trip to South. Lab reports dah siap, quiz ade kot dua tiga lagi. Try bagi habis bfore leaving, Insya Allah.